Krijg je puistjes van chocolade?

14 Mar 2018

We hebben het allemaal wel eens gehoord, van chocolade krijg je puistjes! Deze stelling blijft immers vragen oproepen. Is dit waar of hebben we te maken met een hardnekkige mythe?

Mogen we nog genieten van dat lekker stukje chocolade of krijgen we de volgende ochtend een hardnekkige puist? Uiteraad weten we allemaal dat een teveel aan chocolade niet gezond is voor het lichaam maar of het invloed heeft op de huid blijft voor vele een onbeantwoorde vraag.

In 1969 heerste deze vraag al enorm. Daarom voerden enkele onderzoekers een chocoladestudie uit. De chocoladestudie bestond eruit dat verschillende proefpersonen met acne een maand lang dagelijks een chocoladereep of een placeboreep aten en daarna van reep wisselden. Een effect op het puistje bleef uit.

Als we ons enkel baseren op deze tamelijk verouderde studie is het duidelijk, we hebben te maken met een hardnekkige mythe. Maar uiteraard is er meer.

Te vaak horen we nog van acnepatiënten dat hun voeding invloed heeft op de vorming van hun acne. Chocolade kan dan wel een mythe zijn maar zuivel heeft we duidelijk invloed op de vorming van acne beweren verschillende dermatologen en artsen. Amerikaans onderzoek, onder ruim 40 duizend vrouwen, duidt erop dat melkproducten acne kunnen verergeren. 

De vraag of we van puistjes acne krijgen blijft tot op de dag van vandaag een moeilijke vraag om te beantwoorden. Aan jou de keuze om het als mythe te bekijken of als onbeantwoorde waarheid.

Beeld: Senitas

Beauty and Lifestyle Academy